BOEK-BESPREKINGEN ter inspiratie
van Rob Heiligers voor Bewustzijn Magazine Online
www.bewustzijnonline.nl , schrijf je in en ontvang 'm maandelijks gratis.

 


HALLO LIEVE MENSEN / Wayne Liquorman

Wayne Liquorman schreef tussen 2004 en 2013 vele nieuwsbrieven waarin hij zijn ervaringen als advaita-leraar (en ex-bankier/ex-verslaafde) aan liefhebbers wereldwijd rondstuurde. ‘Schrijven aan zoekers naar waarheid’, zo noemde hij deze brieven. Een groot deel is nu gepubliceerd in dit boek, waarin Wayne zichzelf als ‘compleet normaal’ beschouwt en slechts eenvoudige aanwijzingen geeft voor ‘wat is’. En wat geeft nu een beter beeld dan een letterlijke nieuwsbrief?
 
April 2012
Hallo lieve mensen,
Ik word vaak om raad gevraagd, maar die geef ik nooit. Ik geef liever liefde, ondersteuning en acceptatie voor wat het ook mag zijn wat je uiteindelijk gaat doen. Ook al vind ik het niet goed wat je doet, het is mij volkomen duidelijk dat mijn reactie over mezelf gaat en niet over jou. Er bestaat niet de minste twijfel dat wat jij ook doet, dit het product is van oneindige Universele krachten en niet anders had kunnen zijn dan dat de maan op een andere positie zou kunnen staan dan ze op dit moment staat. Dezelfde acceptatie geldt ook mijn eigen reactie op wat jij doet. Er is nog niet het minste verhaal over hoe mijn reactie had kunnen of had moeten zijn. Alles ontvouwt zich absoluut perfect. Kan het nog eenvoudiger? Mag een dergelijke Realisatie jou nu te beurt vallen.
Veel liefs,
Wayne
 
Een charmante verzameling advaita-pareltjes over de  ‘Levende Leer’ zoals hij dit noemt. ‘Deze Leer trilt en klopt in alle aspecten van het leven. Ze streelt ons en doet ons pijn, en al die tijd IS ze ons. Wat een krankzinnig wonder! Ik hoop dat je samen met mij het NU, op dit moment, kunt vieren!’.
 



HET DIRECTE PAD - Greg Goode


De afgelopen vakantie vloog ik naar een zonnig eilandje heen en weer. Mmmadeira! Aanrader voor de liefhebber van Atlantische oceanische ervaringen, horizontaal bergwandelen (langs irrigatiekanaaltjes) en de nodige prachtige uit- en inzichten. Vakantie komt van vacare oftewel ‘leeg zijn’. En dan is een boek als Het Directe Pad van Greg Goode een mooi vulmiddeltje voor lege uurtjes.

Een uitdagend boek! Wanneer lees je nu letterlijk een ‘praktijkboek met 40 experimenten om non-duaal bewustzijn te ervaren’? Goode neemt ons vanaf het begin mee in de realisatie dat alles al is zoals het IS, en dat DAT precies helemaal klopt. Tegelijk biedt hij allerlei kleine en grootse oefeningen om daadwerkelijk te ervaren dat onze zintuigen op z’n minst ‘enigszins illusoir’ zijn. En dan blijkt via je directe ervaring eenvoudigweg antwoord te komen op bijv. de vraag: Ik begrijp het wel, maar voel het niet…
Via verschillende hoofdstukken en invalshoeken (wereld, lichaam, psyche, waarnemend gewaarzijn en non-duale realisatie) zijn er onderzoekjes. Bijv. ‘proeven van een sinaasappel’, ‘bevindt je arm zich in een bepaalde positie?’, ‘de kiesfunctie ontdekken (die je niet direct kunt ervaren  overigens)’, ‘de transparante getuige’ en wat dies meer zij. Amusant, toegankelijk, inzichtelijk en glashelder!

En dan eindigen we uiteraard weer in de Leegte, waarmee het onderzoek in zoeken eindeloos eindigt. Vanaf hier is er geen aandrang meer om te zoeken. Tegelijkertijd kun je je nu gaan bezighouden met een rijke ontdekkingsreis naar allerlei dingen en zaken, vanuit fascinatie voor iets of als een soort van viering. Hoezo niet? Life goes on, de kraan staat aan, water blijven we drinken. Greg Goode besluit in een staat van ‘vreugdevolle ironie’, als een soort van liefdevol, non-duaal non-dogmatisme: vrij van lijden, vrij van taal, vrij van ideeën en zelfs vrij van het directe pad dat vrijheid bracht/brengt.
Kortom: een bijzonder mooi boekske!



DE ERVARING VAN HET MYSTERIE  Tim Freke

De Engelse filosoof Tim Freke heeft een heerlijk toegankelijk boek geschreven over 'ontwaken in WOW'. Hierin neemt hij je mee in zijn visie en ervaringen van het mysterie van het bestaan; van simpel tot extatisch, van verbazingwekkend tot onuitsprekelijk. Hij benadrukt het ‘én/én’ in ons leven, zowel de verantwoordelijke volwassene in de tijdsdrukte zijn als het speelse kind in het eeuwige nu. Niets en alles zijn deel van het grote geheel, puur zijn én het menselijk gedoe van alledag.
Met mooie woorden als ‘transrationeel’ en ‘paralogisch’, fictieve dialogen met wetenschappers, dichters en yogi’s, en vele effectieve WOW-experimentjes, is dit een boek dat je bij de hand neemt, of eigenlijk bij het hart. Want al blijft de WOW van NOW een niet te vatten mysterie; diep gevoelde liefde voor jezelf en alles en iedereen om je heen is wat Tim Freke hier met zijn woorden biedt. 
Love is the answer...

 

 

HET LEVEN HOUDT VAN JE - Louise Hay / Robert Holden

Vroeger ging ik vaak logeren bij mijn oma. Dat was de allerliefste oma van de hele wereld uiteraard. Toch blijkt er een mogelijk nog lievere oma te bestaan. Eerder dacht ik hierbij aan Annie MG Schmidt, de Hollandse lekker-stout-oma, maar wereldwijd kan er maar één echte super-oma zijn! De naam is Louise Hay, inmiddels bijna 90 jaar en ‘still going strong’, zo schijnt het. Haar uitgeverij Hay House richtte ze op toen ze al 60 was, en onlangs leerde ze nog ballroomdansen! We kennen haar natuurlijk van het boek JE KUNT JE LEVEN HELEN (35.000.000 exemplaren verkocht). Het begrip positief affirmeren lijkt ook aan haar gekoppeld, wat in mijn ogen vooral gaat over ‘anders leren denken’. En volgens Louise Hay vooral over liefdevol denken, en daarmee je leven warme kleuren gevend. Overigens is het leven ook OK zoals het nu is, alles begint met (zelf)acceptatie. Vervolgens kun je je de rest van leven bezighouden met alle gedachten, gevoelens, gebeurtenissen en omstandigheden die voortdurend verschijnen in dat wat je wezenlijk bent, in je ware natuur.

Begin dit jaar verscheen er zo ook iets moois: het boek HET LEVEN HOUDT VAN JE, met de frisse Engelse psycholoog Robert Holden (50) in de rol van schrijvende ‘kleinzoon’ van Hay. Holden is misschien bekend van The Happiness Project, een BBC documentaire over zijn onderzoek naar geluk-ervaringen die via de Oprah Winfrey Show wereldwijd een groot publiek bereikte. In dit boek stippen Holden en Oma Louise samen zeven invalshoeken aan die allemaal gaan over zelfacceptatie en van jezelf houden. Hoe kun je middels liefde mogelijke mechanismen van afkeuring (naar zowel jezelf als anderen) laten smelten? Hoe kun je al smeltende weer je ongeconditioneerde vrije gelukkige staat van zijn ervaren? Onderwerpen als ‘In de spiegel kijken’, ‘Het verleden vergeven’, ‘Dankbaar zijn’ en ‘Leren ontvangen’ zullen velen bekend voorkomen. Hoe kordaat weet je hier eigenlijk in je dagelijks leven mee om te gaan? In inzichtelijke, inspirerende en lichtvoetige dialogen wijzen Hay en Holden steeds weer op de kracht van Liefde. Met hoofdletter L inderdaad, het gaat hier over onvoorwaardelijke Liefde, verpakt in vele hartverwarmende en doeltreffende oefeningen. Die er ooit voor zorgden dat Louise Hay misbruik in haar armoedige jeugd, terminale kanker en ook haar innerlijke criticus achter zich kon laten. Zij is een echte ervaringsdeskundige. Fijn ook hoe de twee kinderen van Robert Holden  af en toe meedoen in het boek. Bo van vier laat weten dat ze van Louise Hay houdt ‘omdat oma Lulu zo leuk kan denken’. En zo komen we op de kern van al haar werk. Hoe kun je je gedachten opfrissen, hoe kun je jezelf onophoudelijk vriendelijk en liefdevol ondersteunen? Hoeveel mensen lopen hier min of meer onbeduidend rond met allerlei ballast die het leven ze (schijnbaar) op de schouders heeft gestapeld? ‘Ik hou van het leven en het leven houdt van mij’ is dan bijv. een affirmerende zin die je je hele leven kunt blijven zingen, met alle mogelijke gelukkige gevolgen van dien. Aldus oma Louise.

HET LEVEN HOUDT VAN JE is een onderzoek naar hoe je Liefde in je leven kunt integreren. En dat onderzoek is oneindig en nooit af. Ook zin om een tijdje bij een lieve oma te gaan logeren en lekker met haar mee te mijmeren? Vanaf nu kan dat dus altijd, via dit boek.

 

 


ONTWAAK OPENGEBROKEN OEVERLOOS
 (Bodian/Amberchelie/van den Oever)


Bovenstaande woorden klinken wat dichterlijk zo, het zijn de titels van drie nieuwe boeken. Plots liggen ze in een pakketje in de postbus. Aan mij om woorden te geven aan wat onmogelijk benoemd kan worden, wat eigenlijk onbespreekbaar is. Toch blijven er maar boeken verschijnen, en ik lees graag even mee. Dus ‘ik weet het al wel’, tegelijkertijd is het fijn af en toe te luisteren naar ervaren mensen die vanuit en over Bewustzijn spreken. Ze komen nu op mijn pad, woorden over Niets en Alles via ‘de nul-meterweg naar de hemel’.

Ontwaak van spiritueel leraar en psychtherapeut Stephan Bodian is een boek waarin je middels allerlei inzichten en oefeningen als het ware bij de hand gehouden wordt. Bodian ontleedt het proces van ontwaken in vijf fasen: zoeken, ontwaken, verhelderen, belichamen en ontwaakt leven. Via vele voorbeelden uit zijn eigen ervaring, van mensen uit zijn naaste omgeving of van advaita-leraren wordt steeds weer helder dat we op een ‘padloos pad’ aan het lopen zijn. We zijn er al, en toch gaan we op reis, om uiteraard thuis uit te komen. Bodian heeft een prettig toegankelijke en warme stem, laat je meenemen?

Opengebroken van J.C. Amberchele is een heel ander verhaal. Geschreven als observaties en bespiegelingen door een ex-crimineel, die in de gevangenis in aanraking kwam met het Headless-werk van Douglas Harding en zo ‘tot inzicht kwam’. Een boeiend contrast: heftig doorleefde situaties en personages en tegelijk het door alles heen sijpelende ‘Dat Wat Is’. Merkwaardige belevenissen en meedogenloos eerlijk geschreven. Ook al zit je in de gevangenis of je bent weer vrij: ‘Dit is het. Gewoon DIT’.

Oeverloos van Jan van den Oever is een samenstelling van ‘zijn mooiste satsang-fragmenten’. Geen poeha, veel liefdevol medeleven, prachtige wijze anekdotes, oog voor kwetsbaarheid. ‘Ik ben met graagte verdronken in kwetsbaarheid, dan kom je thuis. De natuur omarmt je met 1000 armen’. Jan zelf leest nooit spirituele boeken, want ‘als je heel lekker hebt gegeten, ga je daarna toch ook niet de menukaart lezen? Ik hoef geen boek te lezen over het tijdloze wat ik al ben.’ Een nuchter voorbeeld uit het boek. Hier spreekt iemand in kraakhelder Hollands vol passie en gevoel over ‘leven als beschikbaarheid’, en dat raakt. Bedankt Jan, ik las/luisterde graag mee, op het pad ‘waar geen woorden meer zijn’.

Kortom, drie boeken vol Leegte voor de liefhebber. Dank, Uitgeverij Samsara!

 


NA DIT LEVEN en DE HEMEL IN KAART  Eben Alexander  


De Amerikaanse neurochirurg Eben Alexander is bekend geworden met zijn boek ‘Na dit leven’. Nauwgezet beschrijft hij hierin wat hem is overkomen tijdens een acute hersenvliesontsteking. Hij kwam een week in coma te liggen en zijn toestand was volgens artsen hopeloos. Er was geen voorbeeld bekend van iemand die een dergelijke dodelijke ziekte had overleefd. Eben Alexander bleef dus wél in leven. Tijdens zijn ziekbed werd hij weer wakker en herstelde snel van alle ziekteverschijnselen. Bovendien bleek hij glasheldere herinneringen te hebben aan de hele ziekteweek. Niet zozeer aan het ziekenhuisbed en iedereen daaromheen, maar volgens hem had zijn bewustzijn vertoefd ‘in een onvergetelijk wonderlijke wereld vol liefdevolle lichtwezens en schitterende muziek’! Als arts, op Harvard opgeleid, was hij altijd sceptisch geweest over onverklaarbare zaken. Maar nu hem dit zelf was overkomen, kon hij niet anders dan aanvaarden dat er meer is dan wetenschap kan bewijzen. De Engelse titel van zijn boek is niet voor niets ‘Proof of Heaven’. Elkaar afwisselende hoofdstukken over doodziek zijn en de bijzondere ‘hemelvaart’ maken het ook ontroerend om te lezen, met een prachtige clou tot slot.

Onlangs verscheen zijn tweede boek ‘Map of Heaven’, hier vertaald als ‘De hemel in kaart’. Misschien is het wel een nog rijker boek dan het vorige. Want naast filosofische beschouwingen over hoe van Griekse wijzen tot nu met weten en kennis is omgegaan, zijn er getuigenissen van wetenschappers die zelf merkwaardige belevenissen ondergingen en moesten erkennen dat er grenzen zijn aan wat we kunnen begrijpen. Ook komen er vele persoonlijke belevenissen van lezers van ‘Na dit leven’ voorbij, reacties geschreven aan Eben Alexander. Al deze mensen verhalen van onverklaarbare ervaringen waarmee ze van doen hebben gehad. Ofwel bijna-dood-ervaringen, of wat ze meemaakten bij bijv. het sterven van een geliefde naaste. Velen hadden zich hier nog nooit over uitgesproken, uit angst door hun omgeving niet serieus genomen te worden. Ze waren blij dat het boek hen eindelijk bevestiging had gegeven. Schrijvers als Raymond Moody, Robert Monroe of de Nederlandse hartchirurg Pim van Lommel hebben hierover ook uitgebreid geschreven. Wij zijn niet ons brein, onze hersenen zijn wellicht een zender/ontvanger van bewustzijn. Bewustzijn is een onbegrijpelijk mysterie. Na ons leven gaan we over naar een andere zijnstoestand, naar een soort hemel, daarheen waar we ook uit voortkomen. Wij zijn eeuwige lichtwezens met een tijdelijke menselijke ervaring. Wij zijn niets, wij zijn alles.

Niet eerder is er een hedendaagse wetenschapper geweest die dit zelf heeft ervaren en die dit ook nog eens met gezond verstand kan uitleggen en verklaren. Eben Alexander lijkt de ideale woordvoerder te zijn van ‘dat er meer is tussen hemel en aarde’, als verbinding tussen aloud weten en moderne wetenschap. Aanraders, deze twee prachtige boeken. Dat ratio en intuïtie maar blijvend mogen versmelten.
 

 

  

WAT REST IS LIEFDE  Rupert Spira

 

De Engelsman Rupert Spira is advaita-leraar en keramist. In dit boek beeldhouwt hij als het ware taal tot helder inzicht, tot een ‘zuivere vlam’. Woorden die in gesprekken met vrienden als vanzelf uit zijn mond rolden zijn in ‘Wat rest is liefde’ opgetekend. Door hun vragen werden deze zinnen tot leven geroepen, vanuit het Zijn. Verfijnde citaten van een welbespraakt leraar, hoe kun je die beter eren dan door te citeren? Een bloemlezing:

* Als we gedachten en gevoelens met rust laten, laten zij ons met rust.
* Non-dualiteit maakt je niet immuun voor gevoelens. In werkelijkheid is het andersom: het is onvoorwaardelijke openheid, gevoeligheid, kwetsbaarheid en mogelijkheid.
* Bewustzijn leeft in de eeuwigheid, maar danst in de tijd.
* De geest die geluk zoekt is als een golf die water zoekt. Geluk is gewoon alles precies laten zijn wat het is, van moment tot moment.
* Het afzonderlijke zelf is de afwijzing van het Nu. Ik, Bewustzijn, ben verliefd op het Nu. Sterker nog, ik ben het Nu.
* Ons Zelf, het licht van zuiver Kennen is volkomen leeg, en tegelijkertijd is het de substantie waaruit de volheid van iedere ervaring bestaat.
* De mysticus onderzoekt zichzelf, de kunstenaar en de wetenschapper onderzoeken de wereld. Als beiden ver genoeg gaan, komen ze onvermijdelijk tot dezelfde conclusie: dat alles en iedereen dezelfde werkelijkheid deelt. Alleen omdat geen van beide partijen tot het einde gaat, lijken er verschilpunten te bestaan.
* Wees geen ziener, wees het zien. Een ziener zijn is iemand zijn, ergens. Het zien zijn is niemand zijn, overal.
* Onze wezenlijke natuur van zuiver Bewustzijn is als een open raam: ze maakt het zien mogelijk, maar is niet aanwezig in het uitzicht.
* Achter in de geest bevindt zich een ingang met de woorden ‘ik ben’ erboven geschreven. Keer je eerst naar die ingang, loop er dan doorheen. Je ernaar toe keren is een activiteit van de geest, erdoorheen lopen is de ontbinding van de geest. Die ontbinding is de openbaring van onze wezenlijke natuur van altijd aanwezig eindeloos Bewustzijn, de verblijfplaats van vrede, geluk en liefde.
* In onwetendheid ben ik het gekende; in inzicht ben ik de kenner; in liefde ben ik zuiver Kennen.
* Liefde is de ervaring dat anderen geen anderen zijn. Schoonheid is de ervaring dat objecten geen objecten zijn.

Wat rest is liefde’. Een prachtig citatenboek, driehonderd pagina’s voor de fijnproever, als een dichtbundel met veel wit. Dank Rupert! Het laatste woord kan alleen maar voor hemzelf zijn:
* In het hart van de ervaring bevindt zich een vuur dat alles verbrandt. Geef alles aan dat vuur. Wat rest is liefde, en dat is waar we ons hele leven naar verlangd hebben.

 

DAGBOEK VAN DE ZIEL  Bertie Hendriks

 

Tja, hoe valt een fraai levenswerk te beschrijven? Bertie Hendriks (vooral bekend van het ITIP, school voor leven en werk in Zutphen) heeft samen met Miriam Tirion-Ietswaart een boek geschreven dat zo rijk is aan menselijkheid, dat de liefde als het ware van de bladzijden spat. Dit Dagboek van de Ziel stroomt over van compassie met en begrip voor alle ontwikkelingsfasen in een mensenleven.
Het is naast helder geschreven mooi gelardeerd met sprekende voorbeelden en archetypische verhalen uit de literatuur. Er zijn markante levenservaringen van vele mensen (van jong tot oud), en het is prachtig geïllustreerd met tekeningen uit het oeuvre van kunstenaar Frans Zwartjes (eigenlijk de derde maker). Iedereen zal als mens van geboorte naar de dood reizen, via de stations kind, jongere, volwassene en oudere, tot we uiteindelijk weer opgaan in de Lege Ruimte waar we ook uit voortkomen.
Dit boek beschrijft wonderschoon al deze zeven levensfasen. En dan staan er als in een werkboek ook nog mooie opdrachten in, is het kleurig vormgegeven en voelt de kaft ook nog eens zo lekker zacht en hard tegelijk, enz…

Kortom, dit is een lofzang. Dagboek van de Ziel is wat men noemt een meesterwerkje. Een ode aan de mens in al zijn/haar mogelijkheden en (on)volkomenheden. Een schitterend verhaal over ‘ontwikkeling’ in letterlijke zin, doorleefd, bevlogen en bezield verteld als een uitnodiging om je eigen waarheid te zien. Driewerf hoezee voor de makers!


 

NOU ÈN? Ramesh S. Balsekar

Bewustzijn is alles wat er is. Dus ‘wie’ kan dan ‘wat’ weten of zoeken? Alles wat is is Bewustzijn. Leef het leven, neem besluiten en accepteer de consequenties ervan alsof je beschikt over een vrije wil, terwijl je tegelijkertijd weet dat het Bewustzijn is dat zoekt, doet, besluit, leeft…’

Een citaat uit het boek ‘Nou én?’ met uitspraken van Ramesh S. Balsekar, die in glasheldere bewoordingen en met veel humor zijn leerlingen probeerde duidelijk te maken dat het leven eenvoudig wordt als het persoonlijke aspect ervan als zuiver denkbeeldig wordt gezien. Balsekar was een man met een bewogen leven: directeur van The Bank of India, vertaler van Sanskriet-teksten. Leerling van Sri Nisargadatta Maharaj ook, en vertaler van diens toespraken. Tot hij na de dood van Nisargadatta zelf begon te spreken, en hoe! Een selectie van zijn antwoorden op vragen is letterlijk genoteerd in dit boek. We zitten erbij te luisteren…

‘Er gebeurt niets, behalve dat het moest gebeuren. De veronderstelde individuen zijn slechts figuren binnen de gebeurtenis, welke gebeurtenis dat ook is. Het veronderstelde doenerschap van het ‘ik’ is niets anders dan een illusie. Geniet van het leven!’

Voor de fijnproever van wijze woorden, voor de Advaita-liefhebber, voor wie weer even lekker ‘doorgeprikt’ wil worden? ‘Nou én?’ is een aanrader, met dank aan redacteur Blayne Bardo, vertaler Han van den Boogaard en uitgeverij Samsara.

 

 

VERLICHTING IN DE LIEFDE  Paul Smit

Verlichting in de liefde’ werd geschreven door iemand die nooit meer een vaste relatie zal beginnen, zoals hij gekscherend verklaart (‘met handtekening en al beloofd aan mijn ex-schoonmoeder’). Paul Smit, veelgevraagd spreker voor het bedrijfsleven, is filosoof en cabaretier. En een geestige wijsneus die met een combi van humor en ernst zijn publiek weet in te pakken. Via lachen tot inzicht komen is zijn leus. 

Ook in zijn boeken vouwt hij met rake taal lastige levensproblemen om naar eenvoudige en aloude wijsheden. Smit schrijft het heerlijk vlot op en heeft weinig pretenties. Ik lees hoe we biologisch gezien allerlei voorkeuren hebben als man of vrouw - met sappige details ter lering ende vermaeck. Hoe dat ons liefdesleven nog wel eens wil bemoeilijken. Hoe werkt liefde eigenlijk? Hoe kun je het beste omgaan met liefdesverdriet? 

Ten diepste draait het allemaal om hoe je non-dualistisch naar de liefde kunt kijken. Hoe daardoor innerlijke rust en ruimte ontstaat, die geleidelijk als vanzelf integreert en die je kunt meenemen naar partners, vrienden, familie en collega’s. 

Hoe kun je tot onvoorwaardelijke liefde voor alles en iedereen op je pad komen? Je hoeft er niets voor te doen, aldus Paul Smit. Liefde bén je al. Het leven overkomt ons, dus ook de liefde. Lekker laten gebeuren allemaal, relax... Een wijze raad van een nar voor iedereen, man en vrouw. ‘Verlichting in de liefde’ is een boek voor wie ontspannen wil liefhebben en gaat over inzicht, niet over inzet.

 

 

OPENBARING  Hans Siepel
 

Zoals bij velen voor hem ging er bij schrijver en politicoloog Hans Siepel een licht aan na een ernstige ziekte. Universele wijsheid en kennis ‘drong zich aan hem op’, vooral in de vorm van zogeheten hermetische geschriften. Zoals van de uit een ver verleden sprekende Hermes Trismegistus of Thoth, die zo’n beetje alle wijzen van alle tijden heeft geïnspireerd met zijn lofzang op het menselijk bewustzijn. Sindsdien volgt Siepel zijn eigen ‘pad van de held’, of liever gezegd loopt dit bezielde pad door hem heen, als een zichzelf vertellend verhaal. Tot nu resulteerde dit in boeken als ‘Doornroosje en de Apocalyps’ waarin hij op treffende wijze aantoont dat het aan ieder van ons is om zichzelf wakker te laten kussen. Een boodschap die doorklinkt in alle mythes en verhalen. Ook schreef hij het intens ontroerende ‘Stemmen van de Ziel’, waarin hij nauwgezet beschrijft hoe zijn dementerende moeder in haar laatste maanden afrekent met trauma’s uit haar jeugd. Medicijngebruik wordt bewust vermeden en zo wordt de hele familie meegesleept in een pijnlijk en merkwaardig avontuur. Tegelijk is het een pleidooi om dementie vanuit een ander, hoger perspectief te zien. Niet wanhopig toeziend hoe een mens ziekelijk vervaagt, maar bekeken vanuit de ziel, die zich in deze laatste levensfase nog wil uitdrukken en opschonen. Met het verhaal van de moeder als wonderlijk levend bewijs.

Hans Siepels nieuwste boek ‘Openbaring’ bestaat uit een verzameling essays en artikelen waarin hij onderwerpen die vaak in het nieuws zijn door een andere dan gangbare bril beschouwt . Bijv. hoe communiceren onze politici, en hoe zou dat meer betrouwbaar kunnen? Ook beziet hij met frisse blik gemeenschappelijke publieksbelevingen rond voetbal, nationale rouw of hulpacties. De huidige wetenschap claimt te weten hoe het allemaal in elkaar steekt, zoals bijv. in een stelling als ‘wij zijn ons brein’. Maar zijn wij hiermee geholpen? Steeds komt in ‘Openbaring’ terug dat een dergelijke visie veel te beperkt is en dat slechts bewustzijn en letterlijke bezieling een antwoord zal geven op vraagstukken waar we met de mensheid momenteel tegenaan lopen. Angst en onwetendheid gaan ons niet verder helpen. Liefde en verbondenheid zullen het enige antwoord zijn, door hart en intuïtie weer ruim baan te geven. Siepel geeft in zijn boek overtuigend bodem aan deze universele waarheden. ‘Openbaring’ is een hoopvolle eye-opener voor wie meer inzicht wil in hoe de mens, de kosmos en God samenspannen in deze wereld, onderweg naar een innerlijke revolutie. En hiermee sluit het naadloos aan op de hermetische traditie. Niet voor niets werd het boek gepresenteerd in de onvolprezen Ritman Library in Amsterdam, een privébibliotheek vol wijze boeken en geschriften.

 



NAAR DE TOP -  Dan Gemeinhart  

Soms lees je een boek dat aandacht verdiend. Deze recensie is voor ouderen die een echte lees-tip voor jongeren (12+) kunnen gebruiken. En bovendien zelf ook zullen genieten, huiveren, schrikken, ontroerd raken en wat dies meer zij. Op de flaptekst van het boek wordt alleen over ‘een geheim’ gesproken en een drang op om reis te gaan. Hieronder wordt wellicht wat al te veel verklapt, maar dat doet het prachtboek zelf pas als je het in het handen hebt en begint te lezen. Dus lees niet verder nu? Kopen! En dan in één adem uitlezen…

NAAR DE TOP (oorspronkelijk THE HONEST TRUTH) is een boek over een doodzieke jongen die samen met zijn hondje op weg gaat om een berg te beklimmen, Mount Rainier in het noordoosten van de USA. Mark heeft onlangs slecht nieuws gehad van de dokter. Achterop het boek staat eenvoudigweg: ‘Meenemen: fototoestel, klimspullen, aantekenboekje en pen, treinkaartje (enkele reis), pillen, de allerliefste hond van de wereld. Achterlaten: de rest’. Zo is de toon gezet van een enerverend en prachtig zielig avontuur. Met zeer bezorgde ouders, een vriendin die niks mag vertellen, opa’s oude fototoestel, een politiemacht op zoek, en de jongen en zijn hondje Beau die van de ene in de andere spannende situatie belanden. Aantrekkelijk geschreven met mooi verstilde tussendoortjes omdat Mark in zijn schrijfboekje zijn gevoelens uit in haiku-gedichtjes, ooit van een schooljuf geleerd. Aan het eind van het boek vindt er een loutering plaats zodat ‘feel-good’ gevoelens blijven nazoemen. Ondanks alle ellende komt er acceptatie, het is zoals het is, helaas en wel. Geen sprookje dus.

NAAR DE TOP is het debuut van Dan Gemeinhart, voor jongeren (en ouderen) die geraakt en geroerd willen worden. Hulde!

 

Rob Heiligers